Hamburger icon ENG FRA

Omrin - Opwerkingsinstallatie organisch natte fractie

Omrin is inzamelaar en verwerker van afval. Omrin verzorgt de inzameling voor 173.000 huishoudens in 16 Friese gemeenten, 3 Groningse en bijna 7.000 bedrijven. De verwerking verzorgt ze voor circa 800.000 huishoudens en vele bedrijven. Omrin zet alles op alles om uit afval zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen en duurzame energie te produceren.

In 2015 is een nieuwe installatie voor de opwerking van organisch natte fractie (ONF) opgeleverd. In deze installatie wordt inert materiaal gescheiden. De gezuiverde ONF wordt gebruikt voor de productie van groen gas in een vergistingsinstallatie. De scheiding geschiedt middels een spanwelle-zeef en vervolgens een x-tract die met behulp van röntgen het inert materiaal in het ONF scheidt.

contentslider1
contentslider1
contentslider1
contentslider1
contentslider1
contentslider1

Geen stoorstoffen meer in ONF

Bart-Jan van Dixhoorn is manager projecten & operations bij Omrin. Hij werkt nauw samen met Banzo. “Wij hebben onze ideeën over hoe zo’n installatie zou moeten werken, maar we hebben de expertise van Banzo nodig om om onze ideeën te vertalen naar tekeningen en technische oplossingen. Je kunt iets bedenken, maar het moet ook te bouwen en uit te voeren zijn. De vertaalslag van een gedachtegoed naar iets maken en installeren, dat is voor ons de toegevoegde waarde van Banzo.”

Welke factoren spelen dan een rol? “Maximaal recyclingrendement, zo min mogelijk mensenwerk, een robuuste installatie, veiligheid. Er is engineering voor nodig om dat te vertalen naar een staalconstructie, de in te passen apparatuur, etc.”

“Het doel dat we hebben met deze ONF-installatie is om alle stoorstoffen eruit te halen. In de input zit 15% steentjes en aan het einde van het proces zijn die er allemaal uit. De installatie verwerkt 15 ton per uur, dat is 1,5 á 2 ton aan steen per uur. Dat heeft zijn waarde als grondstof en bovendien verloopt de vergisting van het ONF daarna efficiënter.”

Dankzij onze aanpak zijn we in staat om 65 procent van het afval dat we inzamelen, geschikt te maken voor hergebruik. Hiermee is Omrin toonaangevend in Nederland.

In 2016 werkt Banzo samen met Omrin aan een sorteercabine. “Onze samenwerking gaat eigenlijk continu door, Banzo is één van onze vaste partners. Samen werken we aan onze missie om uiteindelijk 100% van het afval om te zetten in grondstof.”

Omrin

Omrin is inzamelaar en verwerker van afval. De inzameling organiseren ze voor 173.000 huishoudens in 16 Friese gemeenten, 3 Groningse en bijna 7.000 bedrijven. De verwerking doen ze voor circa 800.000 huishoudens en vele bedrijven.