Hamburger icon ENG

Uitbreiding verpakkingsorteerinstallatie Attero

Banzo is gestart met de bouw van de uitbreiding van de verpakkingsorteerinstallatie bij Attero te Wijster. In deze installatie wordt brongescheiden ingezameld verpakkingsafval, samen met de kunststoffen en drankenkartons uit de nascheidingsinstallatie, verder gesorteerd tot grondstofstromen, zoals PP, PE, PET, folies, drankenkartons, ferro’s en non ferro’s. Echter blijkt, dat vooral in het aan de bron gescheiden verpakkingsafval een groter aandeel folies te zitten dan vooraf is ingeschat en een groter aandeel aan stoorstoffen. Folies zijn volumineus en eisen een andere benadering dan bijvoorbeeld harde kunststoffen.

De aanpassingen bestaan onder andere uit het extra uitzeven van fijn materiaal en het inbouwen van een extra windshifter in combinatie met optical sorting. Hierdoor wordt een hoogwaardige stroom folies gecreëerd. Deze monostroom wordt vervolgens verder verwerkt in de Polymeren Recycling Plant (PRP) van Attero. Hier worden de folies gewassen en geëxtrudeerd. Het eindproduct is LDPE regranulaat.

Procestechnoloog Martin Oosting: ”Banzo heeft samen met Attero opnieuw een innovatieve oplossing gevonden voor het optimaliseren van de kunststofrecycling. Dit is weer een stap voorwaarts in de kunststoftransitie, van afval naar grondstof!”

Voor meer informatie over de nascheidingsinstallatie zie onderstaande video en het volgende artikel: Kunststofscheidingsinstallatie Attero te Wijster